Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından organize edilen Engelli ve Eski Hükümlü Hibe Desteği Çağrısı Toplantısı 3 Ekim 2024 tarihinde Ankara’da bakanlık binasında gerçekleştirildi.
Engelli Hakları Federasyonu Başkanı olarak, Başkan Yardımcım Ekonomist-Yazar Yusuf Uzun ile Reşat Moralı Toplantı Salonu’ndaki yerimizi aldık. Ayrıca Habersiz Gazetesi İmtiyaz sahibi ve Sorumlu Yazıişleri Müdürü olarak yazarımız Yusuf Uzun ile olayı yerinde takip ettik.
Saat 14:30’da başlayan “Engelli ve Eski Hükümlü Hibe Desteği Çağrısı Toplantısı”na Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da katıldı.
Bakan Işıkhan sunum şeklinde yaptığı konuşmasında önemli konulara vurgu yaptı…
Dünya genelinde ve Türkiye’de iş gücü piyasalarının hızla değiştiğini, teknolojik gelişmelerin ve küresel dinamiklerin istihdamın yapısını ve gereksinimlerini yeniden şekillendirdiğini aktaran Işıkhan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Engelli bireylerin çalışma hayatı içerisinde yer alması çok önemli. Engelli kardeşlerimizin, doğru fırsatlar ve destekler sağlandığında iş dünyasında büyük farklar oluşturacak potansiyele sahip olduğunu çok iyi biliyoruz. Bu potansiyeli ortaya çıkarmak için ise devlet, sivil toplum ve özel sektör olarak hepimize büyük görevler düşmekte. Engelli bireylerin işgücü piyasasına katılımını engelleyen fiziki, sosyal ve ekonomik bariyerleri kaldırmak hepimizin ortak sorumluluğudur.
2002’den bu yana yaklaşık 500 bine yakın engelli vatandaşın işe yerleştirilmesine aracılık ettikl. Sadece 2023’te 35 binden fazla engelli vatandaşın iş bulmasına vesile olduk, ve bu sayı 2024 itibarıyla 27 bine ulaştı.
İş ve meslek danışmanlığı hizmetimizle de engelli vatandaşlarımızı kendilerine en uygun çalışma alanlarına yönlendirerek istihdamlarına katkıda bulunuyoruz. Bu kapsamda ‘Her engellinin bir iş koçu olacak’ diyerek, ‘Engelli İş Koçluğu’ uygulamasını başlattık. 2018 yılında öncelikle 8 pilot ilde hayata geçirilen uygulamamız, şu an 81 ilde ve 120 birimde aktif bir şekilde faaliyetlerini sürdürüyoruz” dedi.
Bakan Işıkhan, engelli ve eski hükümlülere yönelik hibe desteği proje başvurularını 18 Eylül itibarıyla başlattıkları, engellilere yönelik faaliyetler yürütenlerin ilgili projelerini 6 Aralık’a kadar il müdürlüklerine teslim edebilecekleri bilgisini verdi. Kendi işini kurmak isteyen eski hükümlülere yönelik projelerin de 6 Aralık’a kadar Adalet Bakanlığının ilgili birimleri aracılığıyla il müdürlüklerine iletilebilecek.
Kendi işinin sahibi olmak her bireyin temenni edeceği bir istihdam şekli ancak girişimcilik özellikle engelli vatandaşlarımız gibi özel politika gerektiren gruplarımız için çok daha verimli bir çalışma yöntemi. Bu sebeple, 2014’tan bu yana uygulanan bu projeler sayesinde, engelli ve eski hükümlü vatandaşlarımızın kendi işlerini kurmalarına yönelik ciddi adımlar atıyoruz. Engelli vatandaşlarımız tarafından hayata geçirilen projelere toplam 183 milyon lira kaynak tahsis edildi. Yine engelli vatandaşlarımızın mesleki eğitim ve rehabilitasyon projeleri kapsamında, 67 milyon liranın üzerinde kaynak tahsis edildi.
2014’ten bugüne kadar, engelli ve eski hükümlü vatandaşlarımızın istihdamına yönelik projelere 385 milyon liranın üzerinde kaynak aktarılmıştır. Özellikle hibe destek tutarlarını yıllar içerisinde artırarak, daha fazla vatandaşımızın kendi işinin sahibi olmasını sağlıyoruz.
Işıkhan, kapanış konuşmasında, “Engellilere yönelik çalışma yapan bütün sivil toplum kuruluşlarından, iş yerlerinden, üniversitelerden, belediyelerden ve kamu kurumlarından hibe çağrısına sunacağı projeleri bekliyoruz” dedi.
Haber: Yusuf UZUN / ANKARA
Fotoğraflar: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı