
Ataşehir Belediyesi Engelliler Haftası kapsamında Esatpaşa Mahallesi Emine Saadet Çarmıklı Çocuk Etkinlik Merkezi’nde ‘Kırmızı Bayrak Projesi Tanıtım Etkinliği ile anlamlı bir farkındalığa imza attı.
14 Mayıs 2025 tarihinde düzenlenen etkinliğe Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Aile ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aylin Nazlıaka, İBB Başkan Vekili, İl Başkanı, ilçe belediye başkanları, STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaşlar katıldı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Aylin Nazlıaka, “Aslında bugün kamuoyunda bir farkındalık dalgası başlatıyoruz. Ancak bu sadece bir başlangıç. Sırada parklar var kaldırımlar var halk kafeler var. Kamuya açık olan tüm alanlar, toplu taşıma araçları var. Dolayısıyla bugün aslında bu başlangıç bir dönüşümün de parçası olacak. Ancak çok daha geniş kitlelerle kavuşacak olan bir projeye start veriyoruz bugün. Tekrar altını çiziyoruz. Bu bir lütuf değil, bu bir anayasal haktır” dedi.
CHP Aile ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aylin Nazlıaka’nın Kırmızı Bayrak Projesi Tanıtım Etkinliği’nde yaptığı konuşma şöyle:
“Kırmızı Bayrak Projesi, ilk olarak İzmir Büyükşehir Belediyemiz tarafından, dönemin Belediye Başkanı Sayın Aziz Kocaoğlu’nun vizyonuyla hayata geçirildi. ‘Bağımsız Yaşam Hakkı’ sloganıyla 31 Ocak – 2 Şubat tarihlerinde İzmir’de düzenlediğimiz Engellilik Çalıştayımızda Sayın Kocaoğlu ile ve proje ekibiyle bir araya geldik, tecrübe paylaşımı toplantısı yaptık ve bu örnek projenin tüm detaylarını dinledik. İşte o gün, erişilebilirlik adına atılan bu kıymetli yerel standardizasyonu, Türkiye’nin dört bir yanına yayma kararlılığıyla yola çıktık. Çalıştaydan sonra, Kırmızı Bayrak uygulamasını yol haritamıza dahil ettik. Ardından Genel Sekreterimiz Selin Sayek Böke, Yerel Yönetimler ve Dirençli Kentlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcımız Gökan Zeybek, Genel Sekreter Yardımcımız Tarık Balyalı, 14 büyükşehir belediyemizin genel sekreter yardımcıları, alanın uzmanları, STK’lar ve ilgili paydaşlarla birçok toplantı gerçekleştirdik. Genel Merkezimiz bünyesinde özel bir komisyon kurduk. Bu komisyon aracılığıyla Kırmızı Bayrak kriterlerini yeniden ele aldık, güncelledik. Pilot uygulama alanı olarak kreşler, yurtlar ve kent lokantalarını belirledik. Bugün bu çabaların ilk somut adımını atıyoruz. Ataşehir’deki İBB’ye ait bu çocuk eğitim merkezimize Kırmızı Bayrak vererek kamuoyunda bir farkındalık dalgası başlatıyoruz. Buradan Cumhurbaşkanı adayımız ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu’na selamlarımızı yolluyoruz. Ama bu sadece bir başlangıç… Çok kısa süre içinde, Cumhuriyet Halk Partisi tarafından yönetilen belediyelerimiz kanalıyla, halk kafeleri, kent parkları, toplu taşıma araçları, otoparklar, yaya kaldırımları, yaya geçitleri ve tüm kamuya açık alanlar bu dönüşümün bir parçası olacak. Çünkü bu bir lütuf değil, toplumsal bir yükümlülüktür. Herkesin eşit, onurlu ve bağımsız bir yaşam hakkı vardır. Biz, başta engelli yurttaşlarımız olmak üzere şu üç alanda erişilebilirliği çok önemsiyoruz.”
CHP İstanbul Engelli Hakları Komitesi üyeleri KIRMIZI BAYRAK etkinliğinde yerlerini alıp anlamlı bir farkındalığa imza attılar.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Ataşehir Belediyesi’nin ‘Kırmızı Bayrak Projesi Tanıtım Etkinliği’nde önemli konulara vurgu yaparak şöyle konuştu:
“Bugün burada sadece bir farkındalık kampanyası tanıtmıyoruz. Bugün sosyal adalet için önemli bir adım atıyoruz. Engelli yurttaşlarımızın ihtiyaçlarına uygun hale getirilen hizmet mekanlarına kırmızı bayrak verme, göndere kırmızı bayrak çekme projesini buradan başlatıyoruz. Hakkını teslim etmek gerekir ki bu proje, bundan 10 yıl önce İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu tarafından hayata geçirilmiş, projelendirilmiş bir iş. İyi olanları, örnekleri almak, çoğaltmak yaygınlaştırmak ve standartlaştırmakla ilgili bu dönem yeni bir anlayışımız var. Bu konuda Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcımız Gökan Zeybek’in, SODEM’in büyük emekleri var. Ve Gölge Bakanımız, Aile ve Sosyal Hizmetlerden Sorumlu Gölge Bakanımızın alanına giren bu projede birlikte çalıştılar. İzmir’den bu iyi örnek alındı, standardize edildi, logo tasarımları yapıldı ve İstanbul Büyükşehir’le ve Ataşehir Belediyemizle birlikte bu mekanda artık ilk bayrağı çekme ve startı verme zamanı geldi. Bu bayrağı gördüğünüzde ne görüyorsunuz? Esatpaşa Mahallesi Emine Saadet Çarmıklı Çocuk Etkinlik Merkezi’nde hayat, engellilerin önüne mekânsal bir engel çıkaramayacak artık burada. Ne olması gerekiyorsa engelli dostu bir binada, o bu binada var. Ve biz arkamda gördüğünüz bayrağı bu binaya çekerek engellilere, yakınlarına ve vatandaşlarımıza diyoruz ki; ‘Bu bina engelli dostu bir binadır. Mekânsal engeller, düşünsel engeller ve yönetimsel engeller bu binada kaldırılmıştır.’ Bunun için tabii ilk akla gelen soru; görme engelli bir vatandaşımız bu binaya yaklaştığında bu bayrağı nasıl görecek? Onunla ilgili de gerekli çalışmaları başlattılar. En kısa zamanda bu bayrağın bulunduğu yerde, bu bayrağı sembolize eden işitsel bir uyarı duyulacak. Hatta ben bunun görme engellilerin kullandığı bir cep telefonu programı var, programları var. O programlarla uyumlu hale gelmesini, binaya yaklaşan görme engellinin cep telefonuna bir bildirim gitmesini, bir müziğin gitmesini, yakında böyle bir bina olduğunu ve o binanın kırmızı bayrak taşıdığının da mutlaka projelendirilmesi gerektiğini konuştuk. Bunu da en kısa zamanda takip edeceğiz ve hayata geçirilmesini sağlayacağız.”
“ENGELLİ MAAŞI, AÇLIK SINIRININ YARISINDAN BİLE AZ”
“Türkiye’de son olarak üç yıl önce resmi rakamlar açıklandı. 5 milyon 841 bin engelli var. Ama buna da engelli derneklerinin itirazı var. Onların çalışmalarına göre bu sayı, güncel sayı 10 milyonu aşmış durumda. Parti olarak her fırsatta engelli örgütleri ile bir araya geliyor, onların sorunlarını gündeme getiriyor, çözüm önerilerini hep birlikte tartışıyoruz. Kendi iktidar alanlarımızda hayata geçiriyoruz, Meclis’te de bu meselelerin takipçisi oluyoruz. 5378 sayılı Engelliler Kanununun yürürlüğe konulduğu 2005 yılından bu yana engellilerin eğitim, sağlık, istihdam, sosyal güvenlik ve erişebilirlik alanlarındaki haklarında halen daha erişemedikleri çok fazla hak var. Bu düzenlemelerin maalesef kağıt üstünde kaldığını hep takip ettik. Açlık sınırının yarısından bile az olan engelli maaşları, geçim sıkıntısı ve sosyal eşitsizliğin aşılamaması, yapılacak daha çok işimizin olduğunu gösteriyor. Avrupa’da da bu bir eleştiri konusu. Her dört engelliden üçü istihdamda. Yani Avrupa’da engellilerin istihdamında yüzde 25’lik bir zafiyet var. Yüzde 75’i istihdamda. Ama maalesef Türkiye’de bu rakam yüzde 50 noktasında. Yani Avrupa’dakinin tam iki katı. Ve ülkemizde engelli yurttaşlarımızın yarısı işsiz. Her dört engelliden üçü yoksulluk ve sosyal dışlanmışlık riski altında. Türkiye’de lise ve üzeri eğitim kurumuna devam eden engelli oranı maalesef yüzde 10’un altında. Otizmli bireylerin yüzde 94’ü örgün eğitime ulaşamıyor durumda. Engelliye hakkını vermek yerine, bir sadaka kültürünü yerleştiren bir iktidar anlayışıyla maalesef karşı karşıyayız. Onları yardım edilmesi gereken pasif varlıklar olarak tanımladılar. Hepimiz utandıracak şekilde. Erişim bir hak, bağımsız yaşam bir haktır. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bunu savunuyoruz ve savunmaya da devam edeceğiz. Yapmış olduğumuz Engellilik Çalıştayı’nda ve Engelsiz Yaşam Çalıştayı’nda ortaya koyduğumuz hedeflerin birer birer hayata geçtiğini memnuniyetle takip ediyorum. Ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin yürüttüğü program çalışmalarında da Cumhuriyet Halk Partisi’nin engellilerle ilgili kendi vizyonuyla, engelli derneklerinin talepleriyle, Avrupa’daki, dünyadaki iyi örnekleri de takip ederek çok önemli hedefleri, iktidar hedefimiz olarak ortaya koyduğumuzu, iktidarımızda bunların teker teker hızla hayata geçirileceğini ümit ediyorum. Bu bayrak Ataşehir’den başlayarak, Esatpaşa Mahallesi’nden başlayarak göndere çekilecek. Bundan sonra başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, İstanbul’daki belediyelerimizin olmak üzere Türkiye’deki tüm Cumhuriyet Halk Partili belediyelerde adeta harita üzerinde de takip edeceğimiz şekilde, tüm Türkiye’de kırmızı gelinciklerimiz açacak ve bu bayrağın bulunduğu hizmet binalarına hızlı bir şekilde kavuşacağız. Bu konuda belediyelerimizde bir pozitif rekabet yaratmış olacağız.”
Haber Analiz: Cemalettin GÜRSOY / İSTANBUL