
Ramazan ayı boyunca sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çeken Bütünsel Sağlık Uzmanı Merve Tüfekçi Emre, rafine şeker ve beyaz un yerine doğal ve besleyici malzemelerle hazırlanmış yiyeceklerin tercih edilmesini öneriyor.
“Tatlılarınızı şeker yerine doğal tatlılar ile tatlandırın, Ramazan ayı boyunca ve her zaman hücreleriniz bayram etsin” mesajını veren Şifa Köyü Kurucusu Bütünsel Sağlık Uzmanı Merve Tüfekçi Emre, hurma, bal, dut, incir, üzüm, elma suyu ve pekmez gibi seçeneklerin sağlıklı alternatifler sunduğunu belirtti.
Rafine Şeker Yerine Doğal Tatlılar
Ramazan ayında özellikle enerji ihtiyacının arttığını ifade eden Emre, beyaz un ve rafine şeker kullanımının kilo kontrolü ve sağlık açısından riskler taşıyabileceğine işaret etti. Bunun yerine, badem unu, siyez unu, Hindistan cevizi unu, karabuğday unu, nohut unu ve sorgum unu gibi alternatif unlar tercih edilerek besin değerinin yükseltilebileceğini vurguladı.
Evde Sağlıklı Atıştırmalıklar
Evde atıştırmalık hazırlamanın her zaman mümkün olmadığını söyleyen Merve Tüfekçi Emre, Ramazan ayı süresince bulundurulacak sağlıklı atıştırmalıklar listesini de sıraladı:
Badem ve Hindistan Cevizi Unlu Kurabiyeler: Rafine un yerine badem ve Hindistan cevizi unu, şeker yerine hurma kullanılarak hazırlanıyor.
Keten Tohumlu Krakerler: Sindirimi destekleyen, uzun süre tok tutan bir seçenek.
Brownie: Şekersiz, rafine unsuz ve organik ham kakao ile keçi sütü kullanılarak yapılan bu tatlı, doğal içeriğiyle öne çıkıyor.
Pırasalı veya Pazılı Zeytinli Poğaça: Organik pırasa ve pazı ile yulaf unundan hazırlanan, doyurucu bir lezzet.
Güneş’in Ekmeği: Siyez, karabuğday veya sorgum unundan yapılan, mayasız, hafif ve glutensiz bir ekmek.
Hurmalı ve Cevizli Enerji Topları Tarifi
Ramazan’da hızlıca hazırlanabilecek, rafine şeker içermeyen ve lifli bir atıştırmalık tarifi de paylaşan Merve Tüfekçi Emre; hurma, ceviz, kakao ve Hindistan cevizi yağı kullanarak son derece besleyici enerji topları yapılabileceğini söyledi. Bu tarifin ayrıca sahurda da tüketilebileceğini, tok tutma süresinin uzun olduğunu belirtti.
Malzemeler:
10 adet hurma (çekirdekleri çıkarılmış, ılık suda bekletilmiş)
1 su bardağı ceviz içi
2 yemek kaşığı kakao
1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı
1 çay kaşığı tarçın
Hindistan cevizi (üzeri için, isteğe bağlı)
Yapılışı:
Hurmaları mutfak robotunda püre haline getirin.
Cevizi ekleyip biraz daha çekin.
Kakao, Hindistan cevizi yağı ve tarçını ekleyerek karıştırın.
Karışımdan küçük toplar yapın ve Hindistan cevizine bulayın.
Buzdolabında 15-20 dakika dinlendirdikten sonra tüketebilirsiniz.
Tok Kalmanın Sırrı: Lif ve Sağlıklı Yağlar
Merve Tüfekçi Emre, Ramazan sürecinde beyaz un ve rafine şeker içeren ürünlerin hızlıca kana karışarak kısa sürede yeniden açlık hissi doğurduğunu hatırlattı. Sahurda bu tür gıdaların tüketilmesinin aksine, siyez unu veya karabuğdayla hazırlanmış mayasız ekmekler ve sağlıklı atıştırmalıkların tercih edilmesini önerdi. Bu şekilde oruç tutarken enerjik kalmanın ve kilo kontrolü sağlamanın kolaylaştığını da ifade etti.
Oruç sürecini daha rahat geçirmek mümkün
Ramazan ayında bilinçli beslenerek enerjiyi yüksek tutmanın mümkün olduğunu belirten Merve Tüfekçi Emre, “Doğal ve besleyici atıştırmalıkları tercih ederek hücrelerinizi sağlıkla besleyebilir ve aynı zamanda kilo kontrolünüzü koruyabilirsiniz. Böylece oruç sürecini daha rahat geçirmenin yanı sıra Ramazan ruhunu da en iyi şekilde yaşamanın önünü açmış oluyorsunuz” dedi.
Kaynak: Manşetteyiz PR